Susette - Sri Lanka

Woensdag 7 december, dag 3.

Vandaag is het heerlijk weer! Niet te warm windvlaag zo af en toe.
De dag begon al goed. Vlak naast het huis op weg naar de bus is een mini stalletje met een gezette oude vrouw met 3 tanden in een stoeltje voor het stalletje en haar goed lachse zoon. Ze begroetten ons onwijs vriendelijk als we langs lopen. Vandaag is de zoon nog enthousiaster dan anders en wenkt ons mee te komen en wijst iets aan. Zoals gewoonlijk kijk ik er straal langs maar hij geeft niet op... zit daar dichtbij op een hangende tak toch een flinke adelaar/arend, ja zo een dikke jachtvogel...!
Ik vergeet al snel de spierpijn in mijn kuiten en de blaren van de bergen van gister.
We kopen in het centrum bloemen (zonder steel) en gaan naar de sacred temple of tooth of boeddha. Ik vind het leuk om er geweest te zijn maar ik ben veel gekker op de lokale tempel. Ik probeer het uit te leggen:
Het is er zeker mooi maar erg druk en toeristisch. Vele toeristen kregen doeken en kleden voor om hun lichaam want de schouders en knieën moeten bedekt zijn. (Dat weet je toch als je hier komt?!) het liefst stopt de toerist zijn schoenen (die bij de poort uit moeten) in zijn tas in plaats van de oude mannetjes erop te laten passen voor omgerekend nog geen 0,05 eurocent.
We gaan naar boven waar de tand zou moeten liggen. De toerist wordt gescheiden van de locals, die mogen dichterbij komen. Op een tafel, waar het mega dringen is leg ik mijn witte bloemen. Bij elke bloem doe ik een wens over o.a. gezondheid. Ik probeer nog wat foto's te maken maar ik wordt met de stroom mensen weggeduwd. Oke, dat was dus DE tand...?! Op het terrein is nog veel meer te zien zoals Hindu tempels en heilige boom, en een museum waarin offers liggen en waar de bomaanslag op de tempel wordt herdacht. Die bomaanslag was gepleegd door de Tamil tijgers in de 30 jarige oorlog die nu over is. De Tamils wilde een deel van Sri Lanka voor zichzelf. Als je iemand spreekt en het onderwerp valt op Tamils zijn ze allemaal zo vrolijk als je zegt dat het over is. De foto's die erover hangen in het gebouw zijn interessant. Er schijnt een nog groter verhaal over macht eer en heiligheid achter de aanslag te zitten maar dat is niet voor nu...
Zoals je merkt, vond ik dit dus een vreemde ervaring. Ik vond het niet een heilige plek ofzo. Maja misschien keek ik wat te nuchter naar dit tafereel... Zeker wel leuk om er geweest te zijn.
Na de tempel heb ik eindelijk wat tijd voor een internet café. Zoals jullie gemerkt hebben heb ik daar de 1e verhalen kunnen typen. Foto's duren lang en is ingewikkelder, daar zullen jullie nog even op moeten wachten dus.
Lunch vandaag was in een ‘ soja' tent. Ze hadden er iets dat op een kroket leek (hihi ja ik ben Hollander hoor!) Laten we die maar proberen:P En een delicatesse die van mij een ster mag krijgen: net niet gare pannenkoek gevuld met kokos en honing. Jammie!! Ik ga het thuis proberen na te maken zo lekker!
De kroket was trouwens gevuld met aardappelpuree en een groente prutje met een oranje kleurtje, ook erg lekker en niet te pittig voor Suus:)
Na een half rondje om het Kandy Lake stappen we op een bus en gaan naar het Aryurveda centrum. Er zijn vele maar de organisatie werkt met deze samen.
Ik krijg een voet en kuitmassage van een leuk vrouwtje. Ik dacht even dat ze me niet mocht want ik voelde haar nagels in mijn kuiten... hoort erbij blijkbaar!:P
De blaren en de spierpijn voelt nu veel beter!
Er wordt aan de massage dame, de man bij de kassa en aan mij uitgelegd dat ik weer terug kom over 1 week. Tijdens de body & mind week kom ik hier elke dag en krijg ik les over Ayurveda en elke dag een andere massage of stoombad!! :) Ik heb nu al zo een zin in die week!
Buiten spreken we de eerste ‘vreemde' toeristen. Fransen dus ik zet m'n beste balletje op en vertel ze dat het heerlijk was! Verder vind ik hier de toeristen overigens niet echt dat ze elkaar opzoeken. De jongen naast me in het internet café zegt geen boe of bah, tijdens de Kandy Dancers zaten er NL-ers naast me en net in het eet tentje... Naja dan niet! Ik heb gelukkig m'n Noorse vriendin haha!
We eten wederom rijst, geen vlees, thuis en ervoor hebben we in plaats van gelezen een DVD gekeken die hier in het huis lag: i'm number 4. Leuke film. Hij was eng bedoelt maar de ‘ slechteriken' zagen er zo grappig uit! Nog wat in m'n dagboek geschreven en slapen.
Nu ik dit aan jullie typ, is het een andere dag dan dat ik in m'n dagboek schrijf. Hopelijk niet al te verwarrend...
Groetjes!

Fem&Yara

Mooi verhaal Suus!! Heel bijzonder wat je allemaal meemaakt!! Xx

Fem

Jij bent flink aan het typen of niet;) maar wat een mooie verhalen allemaal!! Wat zal jij een levenservaring op doen?! Veel plezier verder!! Xx uit het regenachtige kouwe amsterdam!