Susette - Sri Lanka

Zaterdag 17 December, dag 13

Gaap!!! Om 6.45 reed ik met de tuctuc weg. De chauffeur is een bekende en gaat het hele weekend met me op pad. Hij is aardig, gezellig maar spreekt maar 3 woorden engels.
Toch weten we onze weg te vinden met gebaren en ja zeggen terwijl ik hem eigenlijk niet snap:P
Na 1 uur hobbelen in de tuctuc, deze heeft namelijk geen veering (ja dat begreep ik van hem maar had ik zelf ook al door pfff hobbel hobbel...) maar goed, we komen aan bij de spice garden. Ik krijg daar een uitgebreide rondleiding van een enthousiaste man die vele specerijen ook bij de Nederlandse naam kent wat het wel zo gemakkelijk maakt. Van alles dat hier groeit maken ze een specerj of medicijn. Zo gaat de lemon grass zowel in de ‘ spice tea ‘ als in de muggen olie en in de gezichtscreme. Alles moet ik ruiken en voelen. Ik krijg alles op m'n armen gesmeerd met de Nederlandse woorden: ‘ rooik mar, voeil mar'! Zo krijg ik muggen olie opgesmeerd en even later daar overheen aloe vera! Tijdens de 45 minuten durende rondleiding krijg ik een bijzonder kopje chocomelk en ‘ spice tea' te proeven.
Heel wat wijzer gaan we (mijn tuctuc chauffeur en ik) verder.

Sigiriya, wat letterlijk Lion Rock betekend was eerst van een koning die water, bloemen en ‘bolder' tuinen had. Nu nog maar deels te zien. En boven op DE bijzondere rots was zijn paleis. De rots op kan via... een duizend tal trap treden (weet even niet precies...) onderweg verteld de gids vanalles en laat me de mooiste dingen zien. HA! M'n conditie is best prima want het beklimmen valt me flink mee!

Onderweg regent het trouwens en dat is tot en met nu (vrijdag) niet meer opgehouden. Kleurtje is dus weg...

Het was een mooie en bijzondere plek om te zien en ondanks de uitzicht-verstorende-regenwoken echt een heel mooie omgeving. Mijn gids legt leuk en verstaanbaar uit maar hij eindigd elke zin, te pas en te onpas, met het engelse woord: Madam. Eerst vond ik het wel grappig maar onder aan de berg kon ik hem wel schieten :P

Daarna was het tijd voor de olifanten tocht. Die tuctuc zit toch wel wat comfortabeler, zelfs zonder veering! Mijn olifant(je) ‘punkie' (vanwege zijn grappige haar op z'n kop) was een schatje! Ik voelde me wel een echte stomme toerist. Wel op de olifant zitten en het ook zielig vinden... onderweg koop ik bananen en voer die aan punkie. En al sik niet opschoot met een voor een aangeven, blies hij met zijn slurf een warme niet al te prettige ruikende lucht uit, jaja ik schiet al op!
Aangezien ik net op een olifant zat voor het eerst van mijn leven en ik flink was afgezet door het bananen verkopende jongetje (2 euro ipv 20 cent betaald, kon ff niet nadenken) vroeg ik in volle verwarring aan de olifanten man/begeleider of ik de bananen moest pellen?!
Op dat moment was ik zo blij dat ik alleen reis en er dus niemand was om me uit te lachen...
De olifant ging ook nog het water in en spoot mijook nat! Mmmmh!
Als een verzopen katje stapte ik na 45 minuten pijn aan mijn kont wee rin de tuctuc. De dag vervolgend naar Dambulla waar een tempel IN een grot is. Het was een mooie plek maar en net toen ik even een baal moment voelde opkomen omdat ik het met niemand kon delen ontmoette ik een vreselijka ardige man en zijn zus. Geboren in India maar al 40 jaar wonend in Amerika. Hij is op familie bezoek in India en vakantie erbij in Sri Lanka. Zijn vrouw heeft slechte knieen en wacht beneden. Want na die Lion Rock beklommen te hebben was ik nog niet klaar, hier waren bijna nt zo veel treden! (niemand die je dat even van te voren verteld!?) toen ik mijn slippers weer ophaalde bij de schoenen man (ook bij deze tempel moesten ze uiteraard uit) bleek de aardige man ze al voor me betaald te hebben! Zo aardig! Het was nog geen 10 minuten een gezellig praatje...
Ik loop sneller dan hun naar beneden en laat me niet ophouden voor verkopers. En als ik beneden nog wat foto's sta te maken vraagt een aardige vrouw aan me of het te doen is naar boven want ze heeft slechte knieen... blijkt dat dus de vrouw van die man te zijn! Super grappig praatje ook weer! Das nou leuk en had ik net ff nodig :)
Dan ben ik moe en bekaf! De rit naar huis duurt nog zo een 2 uur in het donker en regen maar alles geeft een voldaan gevoel!

Rita

Lachen met die olifant wij weten er alles van.

Eef

hahaha ik denk dat ik precies hetzelfde had gevraagd over de schillen;)