Vrijdag 16 December, dag 12
Vandaag hebben de meisjes een speciaal programma. In de ochtend komt namelijk de 'social service' langs om een praatje te houden en de organisatie te checken. 30 van de ongeveer 49 meiden die er op dit moment zijn, zijn aanwezig bij het praatje. Ik luister ook mee al versta ik er niets van. Toch komt de spreker, man overigens, goed over. Hij verteld en zingt tussendoor. Ook moeten de meisjes veel lachen. De juf vertaald soms stukjes voor me. Die man legt uit dat in het centrum zijn goed voor ze is en dat ze braaf moeten zijn en respect moeten hebben. Verder bereid hij ze voor op de toekomst. Geloof niet wat ze in romantische liedjes zingen en kijk geen televisie (o.a. omdat 2 zusjes die ook misbruikt zijn zichzelf opgehangen hebben, weten de meiden niet, de juf wel , en dat was te zien op het nieuws. Hulp was voor hun te laat). Maar voor deze meiden is hulp waar de dankbaar voor mogen zij volgens de spreker. Een bed en een dak!
Vervolgens wordt de meiden wat moed bijgeleerd. Ze moeten o.a. één voor één een liedje zingen voor de groep. Geen zwijmel gedoe maar liedjes met een verhaal en veel gaan over hun moeders. Ze worden ook getrakteerd op iets lekker en ik ook!
Voor me zit overigens een meisje van 14 met een heel knap baby'tje. Ze was 13 toen ze zwanger raakte. De meeste zwangere meisjes komen ouder en groter over maar dit meisje is nog zo klein en dunne armpjes. De baby is groter als haar eigen romp van haar lichaam. Over 2 maanden moet ze hem afstaan terwijl hij nu zo schattig in haar armen ligt. Pfff!
Na de lunch komt er een Belgische stagiaire van het 'women development center' met haar begeleider die ik al ken als de zangdocent. Tussen de zanglessen door leren we ze 2 nieuwe spelletjes en ze vinden het maar wat leuk dat ik mee doe:)
Uit interesse heb ik gevraagd of ik de slaapkamers mocht zien maar daar mag geen één leraar komen dus ik ook niet i.v.m. de veiligheid. Uiteraard alle respect daarvoor!
Met de directrice heb ik nog een praatje en die verteld dat ze te kort komen aan kleding. Sommige meiden die binnen komen hebben alleen de kleding die ze op dat moment aan hebben. Ook komen ze baby spullen te kort. Omdat het bijna kerst is en het voor mij bijna niets kost koop ik die middag in de stad voor elke meid 1 haar elastiek. Je weet wel, dikke, gekleurd, glitters en franjes. Woensdag ga ik even terug om ze langs te brengen. Samen met wat kleding die Rebecca niet mee naar huis wou nemen.
Ik ben best moe dus het eten in m'n eentje vind ik vanavond niet zo erg. Morgen vroeg op! Dan is het weekend en tijd om buiten Kandy Sri Lanka te ontdekken.
Nu dat ik in het internet café zit is het zondag en heb ik een fantastisch weekend achter de rug. Zojuist de overige verhalen aan jullie getypt en nu is het tijd om jullie over zaterdag en zondag te vertellen, maar ik ben erg moe en het wordt bijna donker. Voor mij dus tijd om lekker naar huis te gaan!
Morgen begint de 'body & mind' week en wie weet breng ik jullie daar ook weer snel van op de hoogte. Mijn laatste week... :(
Groetjes en liefs maar weer voor nu!
Hoi Susette,
Wat moet het een fantastisch ervaring voor je zijn, dit nu mee te maken. De manier waarop je de dingen beschrijft laat daar geen twijfel over bestaan!! Dat zouden veel meer mensen moeten doen om ook dÃe andere wereld te leren kennen. Kennen uit eigen ervaring en niet omdat wij het hier in het Westen altijd zo goed weten, want......de werkelijkheid is duidelijk ook anders.
Je gaat nu je laatste week in en dan....terug naar Nederland, vol bijzondere ervaringen. En dan komt het moeilijkste, iedereen die aan je vraagt hoe het was....
Tja, waar begin ik dan, als iets vertel zie ik op hetzelfde moment de beelden erbij, en de ander ziet die niet. Maar door je reisverslag met foto's heb je je het jezelf wel veel gemakkelijker gemaakt. Een fantastisch idee om het zo te doen Suzette. We hopen je binnen niet al te lange tijd te spreken over deze reis.
Nog heel veel genieten deze laatste week en..
veel liefs Teun en Marion
Dag lieve tante. Ik heb 10 kleine vingertjes en op die vingertjes tel ik de nachtjes die ik nog moet slapen om je weer te zien. Dan schenk ik je mijn grootste lach.
Heeeel veel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxjes.
Lieve Suus.. wow meis, echt ik heb je foto's met open mond bewonderd.. prachtig zeg!! heel erg mooi... Superleuk om te lezen wat je allemaal doet en meemaakt.. geniet er nog even lekker van!
Kusjes van hier
Suzette je beschrijft goed wat je meemaakt en de foto's zijn heel goed. Ben trots op je. en denk dat je deze week weer heel wat zal leren. Dikke Kus.
Ik heb echt grote bewondering voor je, zoals jij alles beschrijft.... daar krijg ik kippevel van. Hoop wel dat je het straks thuis een plekje kan geven, want het contrast met Nederland is wel extreem groot.
Geniet van je Body en Mind week want dat heb je wel verdiend.
XXX